Početna stranica Press Kontakt
separator
Buderus
Obnovljiva energija Poticaji i potpore

Poticaji i potpore

Zaba i Prva stambena uvele "zelene kredite"

Zaba je počela kreditirati ugradnju solarnih kolektora na stambene i poslovne objekte radi poticanja rasta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Od 1. travnja 2010. na snagu je stupio Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada, uštedi potrošnje energije korištenjem obnovljivih izvora energije te financiranju proizvodnje električne enegije solarnim sustavima. Tim je pravilnikom propisana obveza ishođenja energetskog certifikata za nove zgrade te certificiranja postojećih zgrada koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing, najkasnije danom pristupanja Hrvatske u EU. Zagrebačka banka ponudila je i kredite namijenjene financiranju kupnje i ugradnje solarnih sustava za proizvodnju električne energije, za vlastite potrebe ili za prodaju HEP-u. Ti su krediti namjenjeni malim i srednjim trgovačkim društvima, obrtima, jedinicama lokalne uprave i samouprave. Korisnici mogu biti i građani koji imaju status povlaštenog proizvođača električne energije. Zagrebačka banka također je ponudila stambene kredite za kupnju stanova ili kuća viših energetskih razreda, za izgradnju niskoenergetskih kuća te za poboljšanje energetske učinkovitosti na postojećem objektu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Poticajna sredstva za projekte obnovljivih izvora energije prikuplja i dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sredstva dodjeljuje sufinanciranjem projekata uprave i lokalne samouprave, putem natječaja. Kako biste se informirali o otvorenim natječajima u kojima možete ostvariti pravo na poticajna sredstva, preporučamo Vam da redovito posjećujete stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske osnovana je od strane Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba, uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna energija za Europu. Cilj je poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije i uvođenjem mjera povećane energetske učinkovitosti. Na stranicama Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske možete pronaći informacije o projektima, aktivnostima i poticajima s područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Subvencije za solarne instalacije

Dodatno pojedinačnim županijskim subvencijama, država nudi subvencije pri ugradnji solarne instalacije. Kod županijskih subvencija postoje poticaji kod solarnih instalacija za pripremu tople vode i za podršku sustavu grijanja.
Link za Zaba-u
http://www.zaba.hr
Link za Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
http://www.fzoeu.hr
Link za Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske
http://www.regea.org/
  • postavke kolačića

    Postavke privatnosti omogućuju vam aktivaciju ili deaktivaciju kolačića.

Za punu funkcionalnost ove stranice, kolačići su potrebni. Molimo vas da aktivirate kolačiće i osvježite svoj preglednik. Nakon osvježenja, prikazat će se okvir za upravljanje kolačićima.

Ova internetska stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcije, korisnosti i statistike. Klikom na „Promijeni“ možete promijeniti postavke kolačića u bilo koje vrijeme. Ako ste sporazumni s korištenjem kolačića, kliknite na gumb „Sporazuman“.